Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Μπουμσόγκ: Διαβάζει ποίηση, αγαπά τον Μεγαλέξανδρο! Η μεγάλη κόντρα με τους οπαδούς της Νιούκαστλ.

Ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, που όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, είναι παίκτης που έχει διαπρέψει εντός και εκτός γηπέδων.
Πρόκειται για εξαιρετικό ποδοσφαιριστή με θητεία σε κορυφαία ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα αλλά πέρα από αυτό δεν είναι δυνατόν κανένας να μη σταθεί και στην ξεχωριστή του προσωπικότητα.

Ο Μπουμσόνγκ έχει εργαστεί πολύ σκληρά για να μπορεί τώρα να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής. Είναι άνθρωπος με ευαισθησίες, που νιώθει την ανάγκη να προσφέρει στον κόσμο και ειδικά στους συμπατριώτες του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες ακόμη και στην ικανοποίηση των πιο βασικών αναγκών τους.

Πάλεψε σκληρά για να φτάσει ψηλά. Γεννήθηκε στην Ντουάλα (στις 14 Δεκεμβρίου 1979), την πολυπληθέστερη πόλη του Καμερούν αλλά στα 14 χρόνια του έφυγε για τη Γαλλία και συγκεκριμένα για τη Χάβρη, καθώς στην πόλη αυτή βρισκόταν το πανεπιστήμιο στο οποίο ήθελε να φοιτήσει. Εκεί ασχολήθηκε και με το ποδόσφαιρο, καθώς γράφτηκε στις ακαδημίες της ομώνυμης ομάδας. Έπαιζε, βέβαια και στο Καμερούν αλλά ποτέ δεν έβγαλε δελτίο.

Εργοστάσιο, πανεπιστήμιο, προπόνηση

Στη Χάβρη η ζωή δεν ήταν μόνο μπάλα. Δούλευε σε εργοστάσιο για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ζούσε στο σπίτι θείου του και μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο με τα πέντε αδέρφια του. Το καθημερινό του πρόγραμμα ήταν βαρύ: σηκωνόταν από τα χαράματα για να δουλέψει, μετά έπαιρνε το λεωφορείο προκειμένου να πάει στο γήπεδο για προπόνηση, στη συνέχεια διάβαζε και πήγαινε στη σχολή και το βράδυ είχε και πάλι προπόνηση.

Πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια αλλά δεν το έβαλε ποτέ κάτω και δικαιώθηκε. Πήρε το πτυχίο του στα μαθηματικά και παράλληλα έδειχνε πόσο καλό είναι και στο ποδόσφαιρο καθώς προωθήθηκε στην επαγγελματική ομάδα της Χάβρης.

Χάρισε το Κύπελλο στην Οσέρ, συμπαίκτης του Τζιμπρίλ

Μετά από τέσσερα χρόνια στη Χάβρη, μεταπήδησε -το 2000- στην Οσέρ, η οποία είχε εκφράσει και παλαιότερα ενδιαφέρον να τον εντάξει στο δυναμικό της. Μάλιστα, με δικό του γκολ στο 89’ η ομάδα κέρδισε 2-1 τον τελικό του Κυπέλλου του 2003 απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν και πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου. Εκείνη την εποχή ήταν συμπαίκτης του Τζιμπρίλ Σισέ και όλα έδειχναν ότι θα συνέχιζαν την κοινή τους πορεία την επόμενη χρονιά στη Λίβερπουλ μιας και ο Ζεράρ Ουγιέ τους ήθελε στην Αγγλία.

Διέπρεψε στους Ρέιντζερς

Ο Γάλλος επιθετικός, όντως πήγε στο «Άνφιλντ», ο Καμερουνέζος όμως αξιοποιώντας και τον νόμο Μποσμάν, επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στη Σκωτία και συγκεκριμένα στους Ρέιντζερς. Με τους «προτεστάντες» υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας και αμέσως φανέρωσε τις τεράστιες δυνατότητές του. Ήταν φανερό ότι δεν επρόκειτο να εξαντλήσει το συμβόλαιό του με την ομάδα μιας και από τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο –έξι μήνες μετά τη μεταπήδησή του στους Σκωτσέζους- είχε ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον της Μίλαν, της Ίντερ και της Λίβερπουλ και πάλι.

Η ακριβότερη μεταγραφή

Τελικά, εκείνον τον Ιανουάριο πήγε στην Αγγλία αλλά για λογαριασμό της Νιούκαστλ, η οποία δεν δίστασε να δαπανήσει οκτώ εκατ. λίρες για να τον αποκτήσει. Ήταν, μάλιστα, η ακριβότερη μεταγραφή στην Ευρώπη στη συγκεκριμένη μεταγραφική περίοδο. Προπονητής των «ανθρακορύχων» ήταν ο Γκρέιαμ Σούνες, ο οποίος είχε πιστέψει πολύ στον παίκτη αλλά δυστυχώς και για τους δύο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως εκείνοι θα ήθελαν.

Άγριο… κράξιμο

Η θητεία στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» ήταν τραυματική εμπειρία για τον Μπουμσόνγκ, που βρέθηκε στο «στόχαστρο» ακόμη και του κόσμου της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν λίγους μήνες μετά τη μεταγραφή, οι κυριακάτικοι «Times» δημοσίευσαν λίστα με τις πενήντα χειρότερες μεταγραφές της Πρέμιερ Λιγκ εκείνης τη σεζόν, δεν τον συμπεριέλαβαν σε αυτές. Το γεγονός ξεσήκωσε τους… οπαδούς της Νιούκαστλ. Πολλοί έστειλαν μέιλ και υπογράμμιζαν ότι έπρεπε να συμπεριληφθεί στη… μαύρη λίστα, ενώ στα φόρουμ της ομάδας, το αμυντικό δίδυμο που συνέθεσε με τον Τίτους Μπραμπλ χαρακτηριζόταν ως ένα από τα χειρότερα όλων των εποχών στην ιστορία του συλλόγου.

Τον κάλεσε ο Ντεσάμπ

Ήταν πασιφανές ότι δεν θα έμενε και δεύτερη χρονιά στη Νιούκαστλ. Τότε δέχθηκε την καλύτερη δυνατή πρόταση καθώς ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, τον κάλεσε στη Γιουβέντους. Η «Κυρία» είχε υποβιβαστεί στη Β’ Κατηγορία λόγω του σκανδάλου «calciopolis» και ο Καμερουνέζος θα τη βοηθούσε να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Η παραμονή του στην Ιταλία αλλά και η στήριξη από τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Γαλλίας, Ραϊμόν Ντομενέκ που εξακολουθούσε να τον καλεί στους «τρικολόρ», βοήθησαν τον παίκτη να βρει και πάλι τον καλό του εαυτό.

Τον Ιανουάριο του 2008 έφυγε από τη Γιουβέντους, που είχε επιστρέψει στο Καμπιονάτο μιας και ο προπονητής Κλαούντιο Ρανιέρι δεν τον υπολόγιζε στα πλάνα του. Επέστρεψε στη Γαλλία και υπέγραψε συμβόλαιο για 3,5 χρόνια με τη Λυών.

Γαλλία όχι Καμερούν

Από το 2003 αγωνίζεται στην Εθνική Γαλλίας, κάνοντας ντεμπούτο σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Ιαπωνία. Ο ίδιος, βέβαια, θα ήθελε να παίξει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, όμως -όπως λέει- η Ομοσπονδία δεν ενδιαφέρθηκε για εκείνον. Και όταν τελικά το έκανε, ήταν αργά καθώς είχε ήδη πραγματοποιήσει συμμετοχές με τις «μικρές» Εθνικές της Γαλλίας. Πολλοί, στην αρχή, τον έλεγαν «νέο Ντεσαγί», ενώ ο ίδιος ο Ντεσαγί είχε μιλήσει με πολύ κολακευτικά λόγια για την αξία του και στην ουσία τον είχε χρίσει ως διάδοχό του.

Ο Μπουμσόνγκ συμπεριλήφθηκε στην αποστολή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας αλλά έπαιξε ελάχιστα. Ήταν από τα βασικά στελέχη της Εθνικής στα προκριματικά του Μουντιάλ της Γερμανίας αλλά στην τελική φάση δεν χρησιμοποιήθηκε καθώς τη θέση του στην ενδεκάδα πήρε ο Λιλιάν Τουράμ. Παράλληλα, συμμετείχε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 αλλά αγωνίστηκε μόνο ως αλλαγή απέναντι στην Ιταλία. Συνολικά, έχει 27 συμμετοχές και ένα γκολ.

«Να βοηθάω την ανθρωπότητα»

Τεράστιο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και ο «άνθρωπος» Μπουμσόνγκ. Το παιδικό του όνειρο ήταν να γίνει γιατρός για να βοηθάει τους ανθρώπους. Αυτό θέλει να κάνει και τώρα, που όπως ο ίδιος λέει, ζει σε ωραίο σπίτι και έχει αποκτήσει πολλά χρήματα. Δεν έχει ξεχάσει ποτέ την πατρίδα του και τη φτώχεια που πλήττει πολλά στρώματα του πληθυσμού. Με δικά του έξοδα έχει αρχίσει καμπάνια για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των Καμερουνέζων. Μεταξύ άλλων έχει εγκαταστήσει εστίες πόσιμου νερού, ενώ βοηθάει και τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Παράλληλα, είναι μέλος σε πολλούς ανθρωπιστικούς οργανισμούς.

Επίσης, συγκλονίστηκε από τον θάνατο του Μαρκ Βιβιέν Φοέ στο γήπεδο και είναι από αυτούς που συμπαραστάθηκε ηθικά και υλικά στην οικογένειά του.

Ποίηση και… Μ. Αλέξανδρος

Του αρέσουν πολύ τα γράμματα, διαβάζει πολύ και μεταξύ άλλων έχει αδυναμία στην ποίηση και στον… Μ. Αλέξανδρο. Η βιογραφία του Μακεδόνα στρατηλάτη είναι από τα αγαπημένα βιβλία του.

Είναι παντρεμένος με την Τζουλιέτ και έχουν μία κόρη τριών ετών, την Εύα. Με το ποδόσφαιρο ασχολείται και ένας ακόμη αδερφός του, ο Γιαννίκ που είναι επαγγελματίας παίκτης. Ένας άλλος αδερφός του, ο Σερζ είναι ποιητής. Είναι, τέλος, ξάδερφος του Νταβίντ Ν’Γκογκ, που αγωνίζεται στη Λίβερπουλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου